IZO

IZO 3.0 | Samen werken aan domeinoverstijgende zorg

‘Hoe voorkomen we dat we met z'n allen hetzelfde wiel blijven uitvinden?’ Deze uitdaging klonk door in de recente bijeenkomst van Platform IZO, waar de achttien leden samenkwamen om de volgende fase van hun samenwerking te bespreken: IZO 3.0. Een gezamenlijke beweging om de langdurige zorg en het sociaal domein steviger te verankeren in het gezondheidsinformatiestelsel – door bestaande bouwstenen te verbinden in plaats van nieuwe te ontwikkelen.

20250509-04.jpg

Platform IZO herformuleert haar opdracht in een tijd van snelle veranderingen. Waar IZO 1.0 (2010-2015) draaide om kennisdeling en 2.0 (2016-2024) om inzicht en samenhang creëren in de praktische realisatie van het netwerkperspectief, gaat 3.0 over actieve positionering in het grotere geheel.

“Het momentum is nú ", benadrukt Eva Piller, voorzitter van Platform IZO. “De praktijkervaringen uit de langdurige zorg en het sociaal domein zijn te waardevol om te negeren bij de inrichting van het gezondheidsinformatiestelsel. IZO 3.0 gaat over het verbinden van deze kennis. Zodat cliënten en professionals wérkbare oplossingen krijgen die werken in hun dagelijkse praktijk én passen in het landelijke stelsel.”

Verbinden als kernwaarde

“De grootste plus van Platform IZO is dat het een veilige omgeving biedt voor open gesprekken”, zegt Arenda Jansen van V&VN. “Hier ontstaat echte verbinding, juist omdat persoonlijke inzichten welkom zijn.”

Die verbindende rol is cruciaal, bevestigt Anne Lips van ActiZ. “Juist nú is IZO zo van belang. Er speelt zoveel, en het aantal tafels en programma’s groeit alleen maar. Het is voor geen enkele van de brancheverenigingen nog bij te benen. Bij IZO vinden we elkaar. Samen weten we meer dan alleen. Sommige mensen zie ik alleen nog bij IZO, terwijl we wel aan dezelfde thema's werken.”

Het netwerkperspectief vormt al jaren het kompas voor IZO: gegevens éénmalig vastleggen en vanuit de bron beschikbaar stellen voor meervoudig gebruik. De visie krijgt steeds meer vorm in concrete programma's:

  • Actieprogramma iWlz | Ontwikkelt digitale bronregisters voor de Wlz, zoals het Bemiddelingsregister dat zorgaanbieders en zorgkantoren gaat verbinden.
  • KIK-V | Een landelijk programma in de ouderenzorg waarin zorgaanbieders en andere betrokken partijen een werkwijze hanteren om gegevens uit de dagelijkse zorgpraktijk te gebruiken voor het verkrijgen van betekenisvolle informatie over de kwaliteit en verantwoording van de zorg.
  • eOverdracht | Standaard voor verpleegkundige gegevensuitwisseling, nu ook met aandacht voor specifieke behoeften in de gehandicaptenzorg.

Waarom deze fase cruciaal is

“We zien een risico van parallelle ontwikkelingen,” waarschuwt Richard Mooren van de Nederlandse ggz. “Curatieve en langdurige zorg kiezen soms verschillende technische oplossingen, terwijl veel organisaties beide zorgvormen bieden. Onze cliënten bewegen zich tussen Zvw, Wlz, Wmo en Jeugdwet – hun levensloop past niet in één wet. Dat wringt.”

Data moet beschikbaar zijn, ongeacht domein, tijd of plaats. Platform IZO heeft het belang van samenhang tussen initiatieven die het netwerkperspectief invullen op de agenda gezet.

IZO 3.0 : de focus voor de toekomst

Verbinding leggen | We zoeken de raakvlakken met curatieve zorg en justitie om IV-oplossingen samen te brengen en slim hergebruik te stimuleren.

Domeinoverstijgend werken | We blijven ons richten op de langdurige zorg en ondersteuning en helpen het netwerkperspectief verder vorm te geven. Tegelijkertijd blijven we alert op nieuwe kansen in andere domeinen.

Eén geluid | We versterken het domeinoverstijgende netwerkperspectief en zorgen dat dit breed wordt gedragen.

Randolf Kraai (Jeugdzorg Nederland): “Het allerbelangrijkste voor mij, is dat we het netwerkperspectief als visie uit blijven dragen. Dat ambassadeurschap is zeker nog nodig. Gelukkig wordt het netwerkperspectief in andere domeinen ook meer en meer uitgedragen. Dat beperkt zich niet alleen tot het zorgdomein.”

Meervoudig gebruik centraal

Mark Boon van ZN: “Als we écht willen dat gegevens meervoudig gebruikt kunnen worden in een samenhangend zorgstelsel, dan moeten we verder kijken dan zorgverlening alleen. Dus denk aan indicatie- en zorgleveringsprocessen, bijvoorbeeld bij het CIZ en de zorgaanbieder, aan capaciteitsontwikkelingen, bekostiging en kwaliteitsverbetering.”

Han Huizinga van VGN vult aan: “De kernvraag blijft: wat betekent dit voor burgers? Het netwerkperspectief geeft hen regie over eigen gegevens – essentieel voor geïnformeerde keuzes over hun gezondheid.” “Het allerbelangrijkste”, besluit Arenda Jansen van V&VN, “is dat we blijven onderzoeken waar het schuurt. Alleen zo maken we het netwerkperspectief tot dagelijkse realiteit.”

Voor financiers en beleidsmakers is de boodschap duidelijk: meedenken en meedoen met IZO betekent investeren in een efficiënt, toekomstbestendig zorgstelsel waar alle domeinen van profiteren.

Bekijk ook

Meer weten over IZO 3.0? Lees ‘Platform IZO – samenwerken aan domeinoverstijgende zorg’, met onder andere onze opdracht, visie en focus voor de toekomst op Opdracht Platform IZO.

Meer lezen over de initiatieven en programma’s die het netwerkperspectief invullen? Hun websites zijn verzameld in dit overzicht op infoizo.nl.